OOSTENRIJKSE WIJNMAKERS

Weingut Böheim


"Wie niet geniet, is niet te genieten" (Konstantin Wecker) en "genot en goede smaak, zijn parameters van onze wijncultuur" zijn uitspraken die veelvuldig door Johann Böheim gebezigd worden. De familie Böheim is al sinds vele generaties nauw verbonden met de wijnbouw. 


Twee generaties staan nu aan het roer.  Wijnmaker Johann, die met vakmanschap en passie is geboren. En dochter Stefanie die nu met veel toewijding samen met haar vader het wijngoed beheert. ​Deze beide no-nonsense wijnmakers vormen een bijzonder en hecht team. Een eenheid van twee generaties. Geen eenheid die vanaf het begin perfect en soepel verloopt, maar wel een die door hun zeer eigen invulling de wijnen hun unieke karakter geeft. Zij bieden elkaar een veilige basis om nieuwe dingen uit te proberen. Ze vullen elkaar aan in kennis en experiment, maar ook in traditie en frisse wind. Stefanie combineert een frisse kijk op wijnmaken met kennis en liefde voor de tradities. Haar eerste wijn, een prachtige houtgelagerde Weissburgunder, belooft veel goeds voor de toekomst.


`Prachtig ongecompliceerd´ is het handelsmerk van de Böheims en hun wijnen.


Dichtheid en fruit vindt men in de rode wijn Cuvée Stuhlwerker (Zweigelt, Merlot, Syrah) en Cuvée Esprit (Zweigelt, Blaufränkisch). Fluwelige tonen ontmoeten frisse besjes in de Rosé (Zweigelt, Merlot). En het delicate exotische vind men in de lichte Veltliner & Friends, lekker op een zomerse dag. De produktie van Böheim beslaat ongeveer 100.000 flessen per jaar. De ene helft van het 15 hectare grote wijngaard wordt gebruikt voor de blauwe rassen: Zweigelt, Cabernet Sauvignon, Merlot, Blaufränkisch, en Syrah. De andere helft voor de witte rassen: Grüner Veltliner en Chardonnay. Zowel voor de witte wijnen als ook voor de rode zijn de klimatologische omstandigheden van het Arbesthaler heuvelland perfect.


Johann Böheim over zijn wijnen: "Over het oeuvre van onze wijnen laten we u liever zelf oordelen. Daarom: ruik, proef en geniet er van. Wij willen uw smaakpapillen in ieder geval niet overbelasten. Juist daarom willen wij ons niet anders voordoen dan we zijn. Onze wijnen moeten overtuigen, zich in het glas ontplooien, eerlijk en ongecompliceerd. Pas dan kunnen we u met een goed geweten zuivere wijn schenken."

//gut-boeheim.at Wijnen van Böheim

Carnuntum  906  ha


Bodemgesteldheid: zand, leem, gravel en löss.

Druivenrassen: Zweigelt , Blaufränkisch, Weissburgunder, Chardonnay, Grüner Veltliner

Archeologen presenteren al jarenlang het bewijs van de Romeinse cultuur uit de historische bodem van Carnuntum . Maar net zo verbazingwekkend zijn de oude stokken van de ongeveer 906 hectare wijngaarden. Met name rode wijnen van Zweigelt en Blaufränkisch zijn typerend voor dit gebied . Daarnaast geven Chardonnay, Pinot Blanc en Grüner Veltliner ook karakteristieke witte wijnen.

Het Carnuntum- wijngebied strekt zich uit ten oosten van Wenen tot aan de grens met Slowakije. De wijngaarden liggen ten zuiden van de Donau op drie heuvelachtige landschappen: het Leitha-gebergte, de Arbesthaler-heuvels en het Hainburg-gebergte. Vernoemd naar het oude legioenkamp en bijbehorende stad biedt Carnuntum met zijn zware klei en lössgronden en zand- en grindlagen ideale omstandigheden voor wijnbouw. 

Het Pannonische klimaat met zijn hete zomers en koude winters, de nabijgelegen Donau en temperende effect van de Neusiedlersee laten de druiven volledig rijpen. De jonge generatie wijnmakers wist dit natuurlijke potentieel te benutten en bracht het gebied snel naar de top: vooral met aantrekkelijke rode wijnen die fruit en elegantie combineren. Modern van stijl, maar onafhankelijk en met behoud van traditie. 

Carnuntum heeft sinds 2019 eindelijk de DAC status. Dit betekent dat alleen typische wijnen de naam van het wijnbouwgebied op het etiket mogen dragen. Ook Carnuntum heeft gekozen voor de kwalificatie van drie stadia: oplopend in kwaliteit Gebietswein, Ortswein en Riedenwein.
Rode wijnen worden voroal gemaakt van Zweigelt en Blaufränkisch, met als belangrijkste streek de Spitzerberg in het oosten. Cuvées kunnen tot een derde van andere druivenrassen van rode kwaliteit bevatten, zoals St. Laurent, Cabernet Sauvignon of Merlot .

Carnuntum DAC staat ook voor gestructureerde, krachtige witte wijnen: Chardonnay, Weissburgunder en Grüner Veltliner worden gebruikt om pure, regionaal typische witte wijnen te produceren. Net als de rode DAC wijnen, kunnen witte cuvées ook tot een derde van andere wijndruivenrassen van witte kwaliteit bevatten.  

Net zo uitstekend als de wijnen is de ligging van het gebied voor het toerisme, een essentiële factor voor de wijnverkoop. De nabijheid van de prachtig gerestaureerde kastelen van Marchfeld, het actievolle archeologische park Carnuntum, de Donau, het National Park en last but not least de Slowaakse hoofdstad Bratislava bieden tal van mogelijkheden om bezoekers en gasten vertrouwd te maken met de Carnuntumwijnen.

Wijnsteden zoals Göttlesbrunn, Höflein of Prellenkirchen, ook bekend om hun talrijke gezellige tavernes, zijn altijd al erg in trek geweest bij dagjesmensen. Het gebied is makkelijk bereikbaar vanuit Wenen, en de gastronomie is booming. Regionaal typische wijnen staan ​​op nummer één op de wijnkaart, aangezien ze uitstekend passen bij de regionale keuken.
Share by: