Proeverijen

proeverijen

Meten is weten, zien is geloven, en proeven is...

Naar de proeverijen!

Winkel

winkel

Goede wijn behoeft geen krans, alleen een goed gezelschap.

Online bestellen

Weingut Herbert Zillinger

Weinviertel 16.000 ha

Bodemgesteldheid: löss, leem, stenen en zwarte aarde.

Druivenrassen: Grüner Veltliner, Welschriesling, Weissburgunder, Riesling en Zweigelt.

Het Weinviertel omvat een verscheidenheid aan grond-en wijnsoorten. Dit grootste wijnbouwgebied in het noord-oosten van Oostenrijk is de bakermat van de Grüner Veltliner die op de lössgronden geschakeerde wijnen voortbrengt. Maar dankzij het landklimaat, met invloeden vanuit Pannonië, doen ook Müller-Thürgau, Welschriesling en Blauer Portugieser het hier uitstekend . De droge en om hun fraaie zuren befaamde witte wijnen uit het oostelijke Weinviertel, die ook wel met "Brunnenstrassler" worden aangeduid, genieten tot ver over de grenzen van de regio bekendheid. De Welschriesling en Grüner Veltliner uit de omgeving van Poysdorf worden gewaardeerd voor de bereiding van sekt. De nieuwe geografische herkomstaanduiding in het Weinviertel, DAC, staat voor 'Districtus Austeriae Controlatus'. DAC is een aanduiding voor de hoogste kwaliteit, te vergelijken met de Franse Appellation Controlée.

Het credo van Herbert Zillinger: zoveel mogelijk 'Weinviertel' tot uiting laten komen in zijn wijnen. Hij is een wijnmaker met persoonlijkheid en karakter, en maakt unieke, complexe wijnen. Een integere, eigenzinnige man.

De familie Zillinger houdt zich al sinds 3 generaties bezig met wijnbouw in het zuidelijke deel van het Weinviertel.

Verantwoordelijk voor de wijngaarden en de wijnkelder is Herbert Zillinger (jr) al vanaf 1998. De interesse voor de wijnbouw is hem met de paplepel ingegoten. Hij is afgestudeerd aan de gerenommeerde “HBLA” voor wijn- en fruitteelt in Klosterneuburg en hij is afgestudeerd wijnacademicus. De wijngaarden beslaan ca 10 ha.

Herbert Zillinger laat conventies achter zich en vertrouwt op zijn gevoel en op de natuur. Hij combineert de Oostenrijkse wijnbouwtraditie met internationale ervaring, zolang het maar natuurlijk blijft. Hij vertrouwt op de kracht van zijn druiven en op zijn gedachtegoed dat dicht bij de natuur ligt; want wat niet aan de stok tot volle rijpheid gekomen is, kan later in de kelder ook geen goede wijn meer geven. Toch hangt veel af van de werkwijze in de kelder, daarom gebruikt hij, heel bedachtzaam, moderne technieken. Hij wil zich niet aanpassen aan gangbare methoden. Herbert maakt geen trendy wereldwijnen, maar unieke wijnen, met intensiteit en karakter. Wijn is zijn passie, zijn leven.

Het idyllische wijnoord Ebenthal ligt in de lieflijke heuvels van het zuidelijke Weinviertel. Een landschap dat haar bezoekers verrast met veel kleine ontdekkingen, avonturen en grote wijnen. Dat heeft zijn reden: de wijnstokken staan op een bodem met löss, een voedingsrijke bodem bestaande uit verschillende gesteenten en mineralen, die de druiven fantastisch laat gedijen. Tegelijkertijd slaat de löss het vocht heel goed op, handig voor de druiven die vocht in deze droge en warme omgeving heel goed kunnen gebruiken.

Zillinger is sinds 2015 biologisch gecertificeerd. De ombouw naar bio-dynamisch is in volle gang.

Meer informatie op www.zillingerwein.at