Proeverijen

proeverijen

Meten is weten, zien is geloven, en proeven is...

Naar de proeverijen!

Winkel

winkel

Goede wijn behoeft geen krans, alleen een goed gezelschap.

Online bestellen

Weingut Türk

Kremstal 2.170 ha

Bodemgesteldheid: rots, löss en zand.

Druivenrassen: Grüner Veltliner en Riesling.

Roter Veltliner is een lokale specialiteit. Het Kremstal ligt in de deelstaat Nieder-Österreich. De wijngaarden zijn gelegen op de ‘terrassen' aan de ‘Krems' , een rivier die uitmondt in de Donau. Het eeuwenoude stadje Krems met haar circa 23.000 inwoners behoort tot één van de oudste wijncentra van Oostenrijk en wellicht zelfs van Europa. Zo'n 1000ha aan wijngaarden omringt de stad. Krems ligt 220 meter boven het zeeniveau. De Oostzijde van het dal is open, waardoor de warme lucht uit het Pannonian gebied het dal instroomt. Aan de Noordzijde van het dal treft men voornamelijk bosbouw. Het Westen beïnvloedt het dal met zijn zeeklimaat. Deze combinatie van verschillende klimaatstromen en de rivier Danube zorgen voor optimale omstandigheden en een minimale temperatuur van 5 graden Celsius in het dal.

Wijngoed

Onze roeping is het verzorgen van de druivenstokken. Dit voert terug naar het begin van de 18e eeuw. Op 15 hectare bodem met löss, oersgesteente en conglomeraat cultiveren we in harmonie met de natuur de traditionele druivenrassen van onze regio.

75% van onze wijngaarden zijn aangeplant met Grüner Veltliner, het paradepaardje. We willen laten zien wat er uit onze romantische en vruchtbare streek allemaal gemaakt kan worden.

We maken wijnen die leven. Geen primeurs, geen snelle “Jungweinen”. We willen de zonnestralen bundelen, de jaargang laten spreken en de bodem en het microklimaat in het vloeibare vereeuwigen, handwerk leveren.

Filosofie

Het is fantastisch mooi om een produkt te maken dat de natuur, het klimaat en de zonnestralen van een jaargang weerspiegeld. Het is ook iets wat ons iedere dag de grenzen van het menselijk kunnen op laat zoeken.

Bij Türk tref je geen “Jungweinen” aan met primair fruit. Want zelfs de Grüner Veltliner “Der Leichte” komt pas na de rijping “sur lie” op de fles. De wijn krijgt tijd om zich te ontwikkelen door de rijping op de gist. Door een zorgvuldige en minimale vinificatie ontstaan wijnen die de bodem, het microklimaat en de bijzonderheden van een jaargang weerspiegelen.

Wijnmaker

Innovatief, zelfkritisch en verbonden met de traditionele waarden. Dat zijn wezenlijke karaktertrekken die de basis vormen voor het maken van wijnen met uitstraling, charisma.

Het bewustzijn van de verantwoording tegenover de volgende generaties door duurzaam werken en een productie die dicht bij de natuur staat, is een belangrijk uitgangspunt bij alle beslissingen die te maken hebben met een groot goed, de natuur.

Franz Türk is een kwaliteitsfreak die geen compromissen wil sluiten als het gaat om zijn wijnen.

Meer informatie op www.weinguttuerk.at