Proeverijen

proeverijen

Meten is weten, zien is geloven, en proeven is...

Naar de proeverijen!

Winkel

winkel

Goede wijn behoeft geen krans, alleen een goed gezelschap.

Online bestellen

Weingut Spaetrot

Thermenregion 2.330 ha

Bodemgesteldheid: arm, rotsig, zware leem.

Landklimaat: warme zomers, koude winters.

Druivenrassen: Pinot Blanc, Neuburger.

Eenderde van de wijngaarden is beplant met blauwe duivenssorten: traditionele soorten: Zierfandler, Rotgipfler. Maar ook te vinden zijn: Sankt Laurent, Pinot Noir, Blauer Zweigelt en Blauer Portugieser. De termaalbaden uit het verleden gaven de naam aan dit gebied ten zuiden van Wenen. Dit gebied is met name bij de inwoners van Wenen populair vanwege de vele Heurigen die te vinden zijn in idyllische dorpjes, waarvan Gumpoldskirchen wel de meest bekende is.

In Gumpoldskirchen in de Thermenregion, wordt de druivensoort Zierfandler Spaetrot genoemd – naar de rode kleur van de druiven als ze rijp zijn. Het wijngoed van Johannes Gebeshuber heet niet voor niets Spaetrot. Hij heeft zich voor de witte wijnen toegelegd op de Zierfandler en de Rotgipfler. Hij staat voor een intensieve en natuurlijke bewerking van de wijngaarden en een grote zorgzaamheid bij de wijnbereiding.

Er wordt handmatig geoogst, waarbij alleen de gezonde en rijpe druiven worden geselecteerd. De wijnen van Spaetrot kenmerken zich door hun veelzijdigheid, finesse en elegantie. Tegelijkertijd zijn de wijnen zeer aangenaam om te drinken, ook al op jonge leeftijd. Het credo van Johannes: wein muβ spaβ sein… Hij wil vooral het genieten van wijn centraal stellen. De wijnen zijn zeer gastronomisch, en de hogere kwaliteiten hebben een enorm rijpingspotentieel (20 tot 30 jaar) De druivensoorten zijn allemaal typerend voor de Thermenregion: Zierfandler en Rotgipfler voor de witte wijnen, en Pinot Noir en St. Laurent voor de rode.

Er zijn drie kwaliteitsniveau’s:

  1. Klassik: handmatig geplukte druiven, de witte wijn opgevoed op stalen tanks en de rode op grote houten vaten. Fruitige, elegante, harmonische wijnen.
  2. Reserve: handmatig geplukte en geselecteerde druiven, de witte wijnen 12 maanden opgevoed op grote houten vaten, de rode wijn 12 maanden op barriques. Veelzijdige, complexe wijnen.
  3. Grosse Reserve: handmatig geplukte en tweemaal geselecteerde druiven. De witte wijnen rijpen 18 maanden op hun droesem op barriques, en ontwikkelen hier hun strogele kleur en aroma’s van zuidvruchten. De rode wijnen rijpen ook 18 maanden op nieuwe barriques, en kenmerken zich door hun intensieve fruittonen en zachte tannines.

 Meer informatie op www.spaetrot.com