Proeverijen

proeverijen

Meten is weten, zien is geloven, en proeven is...

Naar de proeverijen!

Winkel

winkel

Goede wijn behoeft geen krans, alleen een goed gezelschap.

Online bestellen

Weingut Reumann

Mittelburgenland

Bodemgesteldheid: löss, zwarte aarde, zand en leem

Druivenrassen: Blaufränkisch, Blauer Zweigelt, Cabernet Sauvignon en Merlot

Het Blaufränkischland is het centrum van de rode wijnen. Al meer dan 10 jaar mogen Deutschkreuz, Horitschon, Luzmannsburg en Neckenmarkt als synoniem gelden voor het hoge kwaliteitsgehalte van de inheemse rode wijn, dat niet alleen door talrijke privédomeinen maar ook door moderne coöperaties wordt gehandhaafd en voortdurend verder ontwikkeld.

Hoe is alles begonnen? Was het een ingeving van hogerhand? Was het toeval? Of was het een cadeautje van het toeval dat de zoon van een wijnmaker, zijn hoofd vol met ideeen en de grote wens om een "grote wijn" te maken, een jonge vrouw tegenkomt met een sluimerende passie voor wijn, die op zoek is naar een partner die haar droom kon vervullen? Josef Reumann heeft voor zijn Maria een hoop dromen vervuld: een pallet vol betoverende wijnen, die niet alleen de smaakpapillen van de genieter doet opleven, maar die ook elk jaar weer de aandacht van de wijnwereld trekt. In de pers leest men van "veel te goedkoop voor dit hoge niveau" tot "één van de beste van het land".

In 1993 wordt dochter Vera, hoe kan het haast anders, in een uitstekend wijnjaar geboren. En in 1996 komt dochter Hannah ter wereld, het jaar dat Josef voor het eerst de druiven oogst voor de topcuvée Phoenix. "God heeft het water geschapen, maar de mens maakte de wijn", zei de dichter Victor Hugo in de 19e eeuw. Josef Reumann maakt daarvan zijn eigen filosofie. Hij wil elk jaar het beste uit elke druif, maar ook uit elk vat halen, met als motto: "de volgende jaargang zal nog beter zijn".

Na de overname van het wijngoed van zijn ouders in Deutschkreuz in Mittelburgenland hebben Josef en Maria Reumann zich gericht op wijnbouw, zo dicht mogelijk bij de natuur en op het hoogste niveau. Dat is het motto van dit 11 hectare grote wijnhuis. Druivenrassen: Blaufränkisch, Zweigelt, Merlot, Cabernet Sauvignon, Shiraz, St. Laurent en Chardonnay. Wijngaarden: Goldberg, Satz, Hochacker, allemaal in de gemeente Deutschkreuz in Mittelburgenland. De druiven worden voornamelijk handmatig geplukt en met gebruik van de modernste keldertechniek behoedzaam verwerkt en in temperatuur gestuurde staaltanks vergist. Door de grote ervaring van keldermeester Josef Reumann ontstaan stevige wijnen met veel body, een grote veelzijdigheid in aroma's en met een loepzuivere stijl. De traditionele op het fruit gemaakte "Classic"-serie, rijpt op staaltank, de "Selection"-serie heeft beperkte houtlagering ondergaan. Dan zijn er nog twee krachtige topcuvées die een houtopvoeding hebben gehad volgens de internationale stijl. De beste rode wijnen rijpen 24 maanden in kleine franse eikenhouten vaten. In totaal worden jaarlijks 200 vaten aangekocht. Zo onstaat jaar op jaar nieuwe wijn, die het wijngoed een niet inwisselbaar karakter bezorgt. Ook aan de "look" van het etiket en de inrichting van de proefruimte is de strakke lijn van het huis te zien.

Donker robijnrood met zachte violette schittering, elegante fruitaroma's van frambozen en bramen, zachte tannines die prettig in de afdronk zijn. Dat is de wijn die deze regio zijn naam geeft, de Blaufränkisch. In het midden van dit Blaufränkisch land, hét gebied in Oostenrijk voor rode wijn, ligt het wijngoed Reumann: ingebed tussen de glooiende heuvels rondom Deutschkreuz in Mittelburgenland. De wijnbouwgemeente, bekend om zijn ideale klimatologische voorwaarden en de optimale bodemkwaliteit, ligt slechts enkele kilometers verwijderd van de Hongaarse grens. En met goed weer kan men zelfs de Neusiedlersee zien liggen. "Wij zijn echt gezegend met ons klimaat, want we maken gebruik van de positieve invloed van het meer: in de winter de warmte en in de zomer de verkoeling. Daarbij komt ook nog de diepe, zware bodem, bruine aarde met leem, die heel goed het vocht op kan slaan", zegt Josef Reumann over zijn thuis. Het oude spreekwoord "de druif is een zonnekind, ze houdt van de berg en haat de wind" slaat helemaal op deze regio. Hier heeft men te maken met de optimale omstandigheden om grote wijnen te maken, met name Blaufränkisch, de majesteit onder de wijnen.

Meer informatie op www.weingut-reumann.at