Proeverijen

proeverijen

Meten is weten, zien is geloven, en proeven is...

Naar de proeverijen!

Winkel

winkel

Goede wijn behoeft geen krans, alleen een goed gezelschap.

Online bestellen

Weingut Kirchknopf

Leithaberg 

Bodemgesteldheid: löss, zwarte aarde, zand en leem

Druivenrassen: Welschriesling, Pinot Blanc, Chardonnay, Blaufränkisch en Zweigelt. Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc te vinden bij enkele specialisten. Dit veelsoortige wijnbouwgebied biedt werkelijk ideale omstandigheden voor wite, rode en edelzoete topklasse wijnen. Vanwege zijn eeuwenoude traditie voor het maken van edelzoete wijnen, is de stad Rust zeer bekend. De Ruster "Ausbruch" is wereldberoemd. Rust is ook bekend vanwege de daar gevestigde wijnacademie.

Michael Kirchknopf, geboren in 1990, leerde het vak op de wijnbouwscholen van Eisenstadt en Krems. Tijdens zijn opleiding heeft hij waardevolle praktijkervaring opgedaan bij topwijnmakers. In 2014 nam hij het wijnbedrijf van zijn grootvader over. Sindsdien heeft hij consequent gewerkt aan de heroriëntatie en verdere ontwikkeling van het wijngoed. Zijn voorkeur gaat uit naar de Bourgondische variëteit Chardonnay en de autochtone druivenrassen Neuburger en Blaufränkisch. 

"Mijn doel is om witte wijnen en rode wijnen van de hoogste kwaliteit te produceren - nauwkeurig, gelaagd en vol spanning." 

Gezonde, diepgewortelde wijnstokken zijn de basis. "We willen terroir-gedomineerde wijnen maken, gebaseerd op de unieke Leithaberg bodem van kalk en leisteen. " Alleen perfect gerijpte druiven worden handmatig geoogst. Er worden natuurlijke gisten uit eigen wijngaard gebruikt. Kirchknopf wil authentieke wijnen produceren en geeft ze tijd om re rijpen.

De Leithaberg
"De elementaire kracht van de Leithaberg-regio benutten in elke druppel"
De rotstypes mica schist en Leithakalk, die typisch zijn voor de geologie van de regio, zijn letterlijk "minerale hulpbronnen" voor de wijnbouw. De harde mica schist, bijvoorbeeld, dwingt de wijnstokken diepgeworteld te zijn en concentreert hun kracht op slechts een paar druiven. De kalksteen, die bestaat uit het versteende erfgoed van miljoenen jaren oude zeefossielen, geeft ook de wijndichtheid en een unieke, minerale toon. Talrijke zonnige dagen veranderen hier met de koele nachten van het nabijgelegen meer Neusiedlersee en de beboste hellingen van het Leitha-gebergte. Ze geven de wijn een bijzonder levendige frisheid. 

Elke wijngaard (Riede) heeft een ander, sterk klimatologisch en mineraal karakter. 

De Riede "Fehlmühl" ligt ten zuidwesten van Kleinhöflein. Diepe kalkhoudende grond met kalkbruine aarde-afzettingen is kenmerkend voor deze wijngaard. De onmiddellijke nabijheid van de Eisbach ondersteunt het microklimaat zeer positief, omdat het zorgt voor constante koele luchtstromen en een langzame aromavorming in de zomeravonden. Bovendien drogen de westelijke winden de druiven goed in de herfstdagen, waardoor ze lang op de wijnstokken kunnen rijpen.

De Riede "Katterstein" is een van de hoogste bergwijngaarden in de regio. Georiënteerd op het zuiden en omringd door het bos aan drie kanten, ontstaat hier een uniek microklimaat. 'S Nachts stromen er koele luchtmassa's uit het aangrenzende Leithabergwald, die voor ochtenddauw zorgen. Dit vertraagt ​​de opwarming van de bladeren en druiven. Door de schaarse, door mica leisteen gedomineerde bodemstructuur, absorberen de wijnstokken de prachtige mineraliteit.

De Riede Tatschler, voor het eerst gedocumenteerd in 1570, is een van de mooiste Bourgondische locaties in Burgenland. Het ligt 220 meter boven de zeespiegel op een beboste heuvelachtige locatie op het zuiden. Hier gedijen de witte Bourgondische rassen tot absolute topkwaliteit.

De Riede Reisbühl is een van de hoogste Blaufränkisch-wijngaarden op de Leithaberg. Hun door de wind beschermde expositie ten zuiden van de hoofdweg tussen Kleinhöflein en Großhöflein creëert een zeer warm, uniek microklimaat. In de herfst zorgt dat voor hoge temperaturen, die een perfecte rijpheid van de druiven bevorderen. De kalkhoudende bruine aarde met wat leisteen geeft de Blaufränkisch een fijne smaak en de typische Leithaberg-mineraliteit.

Michael Kirchknopf werd in 2017 uitgeroepen tot "Goldene Traube Newcomer 2017".