Proeverijen

proeverijen

Meten is weten, zien is geloven, en proeven is...

Naar de proeverijen!

Winkel

winkel

Goede wijn behoeft geen krans, alleen een goed gezelschap.

Online bestellen

Weingut Jamek

Wachau 1.390 ha

Bodemgesteldheid: rots, löss en zand.

Druivenrassen: Grüner Veltliner en Riesling.

Ook vindt men hier de Neuburger en Gelber Muskateller. De steile terrassen langs de oevers van de Donau, waarop de druiven worden verbouwd, bieden de Riesling en Grüner Veltliner de ideale omstandigheden om te groeien. Met de ondersteuning van de warme lucht uit Pannonië, die vanuit het Oosten langs de Donau in de Wachau binnenstroomt, afgewisseld door de vochtige koelte van het Waldviertel, zijn deze klimatologische fjorden de basis voor de aromavorming in de druiven. De monumentale wijnen uit de Wachau worden als beste in hun soort beschouwd. Wachau wijnen worden onderverdeeld in drie klassen:

  • Steinfeder (licht en levendig)
  • Federspiel (elegant met body)
  • Smaragd (volledig rijp en krachtig)

Al sinds vele jaren geldt Weingut Jamek als een klassieker in de Wachau, bekend tot ver over de grens. Het bedrijf ligt in een prachtig gebied aan de Donau, omgeven door wijngaarden en kersenboomgaarden. Aan de basis van het wijngoed stond Anton Jamek, die in 1910 de eerste velden en vaten kocht. Zijn zoon Josef Jamek was ook met hart en ziel verknocht aan de wijnbouw. Hij bezocht de wijnbouwschool in Krems en vergrootte de wijnkelders. Bepalend was het verkrijgen van het veld Ried Klaus in 1959. In 1960 kwam de eerste 100% Riesling van één veld, en zonder chaptilisatie op de markt, voor die tijd een uitzonderlijk produkt! Hiermee legde Josef Jamek de basis voor kwaliteitswijnen, eerst in de Wachau en later in heel Oostenrijk. Tegenwoordig geldt Jamek terecht als nestor van de Wachau. Sinds 1996 wordt het bedrijf gerund door Herwig Jamek.

Het wijngoed van Jamek beslaat ongeveer 25 ha. in de beste delen van de Wachau. Het grootste deel heeft een stenige bodem, waardoor de wijnen onvergelijkbare mineralige aroma's meekrijgen (Ried Klaus, Achleiten, Liebenberg en Hochrain). De kracht van het terroir komt ook naar voren bij de velden Pichl, Stein am Rain en Freiheit.

Het kwaliteitscredo van Josef Jamek is nog steeds maatstaf voor het bedrijf. Het onderhoud in de zomer gebeurt is gericht op kwaliteit, met de nadruk op natuurlijke wijnbouw. De oogst en selectie van de druiven gebuert 100% handmatig. Volgens de traditie in de Wachau laat men de most volledig uitgisten met uitsluitend de druifeigen gistcellen. De vergisting vindt plaats in stalen vaten, waarna de wijn opgevoed wordt op grote houten vaten. Het karakter van het specifieke terroir, de natuurlijke geur en de specifieke kenmerken van de druif blijven behouden. De voornaamste druivensoort bij Jamel is de Riesling, met als tweede de Grüner Veltliner. Ook wordt er wat Weissburgunder, Chardonnay, Gelber Muskateller, Blauer Zweigelt en Spätburgunder verbouwd. De wijnen worden ingedeeld in de drie kwaliteitsklassen van de Wachau: Steinfeder (max. 11% alcohol), Federspiel (max. 12,5% alcohol) en Smaragd (min. 12,5% alcohol).

Wijn en spijs hebben bij wijngoed Jamek een jarenlange traditie. Legendarisch is de Riesling van Ried Klaus. Hier is traditie gecombineerd met vooruitgang: nieuwe technieken, en traditionele lagering op houten vaten.

Meer informatie op www.weingut-jamek.at