Proeverijen

proeverijen

Meten is weten, zien is geloven, en proeven is...

Naar de proeverijen!

Winkel

winkel

Goede wijn behoeft geen krans, alleen een goed gezelschap.

Online bestellen

Weingut Haider

Neusiedlersee 8.310 ha

Bodemgesteldheid: löss, zwarte aarde, gravel en zand

Druivenrassen: Wit : voornamelijk Pinot Blanc en Welshriesling. Rood: Zweigelt en Blaufränkisch.

De Oostelijke oever van de Neusiedlersee, een ondiep steppenmeer, is vrijwel uitsluitend beplant met wijndruiven. Dit meer speelt een belangrijke rol bij de vorming van de edele rottingschimmel Botrytis, de basis voor de wereldklasse edelzoete wijnen die hier worden gemaakt. Bekende wijndorpen zijn Gols, Illmitz, Weiden en Mönchhof.

Weingut Haider bestaat al sinds 1870. Inmiddels zet de vierde generatie het bedrijf vol trots, traditie en inspiratie voort. Haider beschikt over 12 hectare wijngaard op verschillende bodems: zandbodem, schotter(steenslag/losse stenen)bodem, en zwarte aarde. Tot de belangrijkste wijngaarden behoren "Sandriegel, Römerstein, en Kaiserwinkl. De witte wijnen worden gekenmerkt door zeer veel primair fruit. Ze worden opgevoed op staaltank en hebben over de hele linie veel elegantie. Belangrijkste druivenrassen: Riesling, Grüner Veltliner (Federwolke), Welschriesling en Chardonnay. De "klassische" rode wijnen zijn fruitig, zacht en uitnodigend. De houtgelagerde (op barriques) rode wijnen hebben veel body, zijn sappig en complex. Ze hebben een mooie stevigheid en worden gekenmerkt door veel fruit. Belangrijkste druivenrassen: Zweigelt, Blaufränkisch, Cabernet Sauvignon, Merlot en St. Laurent.

Het echte kapitaal van Weingut Haider zijn de zoete wijnen. Haider maakt elegante, fijne en op het fruit gerichte predikaatswijnen met veel complexiteit en harmonie. De botrytis- en honingaroma's benadrukken het unieke karakter van dit wijnbouwgebied. Belangrijkste druivenrassen: Welschriesling, Sauvignon Blanc, Sämling 88, Traminer, Muskat Ottonel, Chardonnay en Riesling.

Senior-wijnmaker en karakteristiek persoon in de familiedynastie Martin Haider is voor een groot deel verantwoordelijk voor de wijngaard en staat zoon Gerhard Haider bij met de werkzaamheden in de kelder. Hij heeft het wijngoed gemaakt tot wat het nu is. Zijn wijnen werden zowel nationaal als internationaal bekroond met 300 gouden medailles. Als viervoudig Wine World Champion kan hij terug kijken op een succesvolle loopbaan. Gerhard Haider is na een zeer succesvolle afsluiting van de Weinbauschule Eisenstadt (2007) begonnen met zijn carrière binnen het familie-wijnbedrijf. Hij is verantwoordelijk voor het werk in de wijngaard en ook voor het werk in de kelder. Hij helpt zijn zus Silvia op beurzen en presentaties. Hij gaat met heel veel motivatie aan de slag, zorgt voor een frisse wind in het bedrijf en brengt veel nieuwe ideeën in. Silvia Haider heeft succesvol de "Hotelfachschule Pannoneum" in Neusiedl am See afgerond. Ze leidt het kantoor en de verkoop binnen het bedrijf, onderhoudt het contact met de klanten en staat op beurzen en presentaties. Als ervaren wijnproever, werkt zij nauw samen met broer Gerhard in de kelder. Dit jonge team voert hun ideeën vol ijver uit.

Botrytis is de schimmel die voor de edele rotting zorgt en het vinifiëren van edelzoete wijnen mogelijk maakt. De Neusiedlersee en zijn talrijke meertjes vangen de hele dag warmte op en zorgen voor een bepaalde vochtigheid, wat zo bepalend is voor dit bijzondere microklimaat in dit gebied rond Illmitz. Het gebied kent 2000 zonnenuren per jaar. Deze unieke klimatologische voorwaarden zijn ideaal voor het ontstaan van de edele rot, Botrytis Cinerea, en daarmee voor het ontstaan van hoge mostgewichten bij de kwaliteits-en predikaatswijnen. Botrytis komt op de druif, doorboort de schil van de druif en onttrekt vocht uit elke afzonderlijke druif. Door deze natuurlijke vorm van vochtverlies worden alle smaak- en aromastoffen maximaal geconcentreerd. Hierdoor wordt de oogst uiteraard ernstig gereduceerd, maar het fruit, de weelde en complexiteit van Haider's Beeren- en Trockenbeerenauslese rechtvaardigen dit risico niet alleen, maar maken deze zoete wijnen tot een bijzondere beleving.

Voor meer informatie: www.weinguthaider.at