Proeverijen

proeverijen

Meten is weten, zien is geloven, en proeven is...

Naar de proeverijen!

Winkel

winkel

Goede wijn behoeft geen krans, alleen een goed gezelschap.

Online bestellen

Weingut Meinhard Forstreiter

Kremstal 2.170 ha

Bodemgesteldheid: rots, löss en zand.

Druivenrassen: Grüner Veltliner en Riesling.

Roter Veltliner is een lokale specialiteit. Het Kremstal ligt in de deelstaat Nieder-Österreich. De wijngaarden zijn gelegen op de ‘terrassen' aan de ‘Krems' , een rivier die uitmondt in de Donau. Het eeuwenoude stadje Krems met haar circa 23.000 inwoners behoort tot één van de oudste wijncentra van Oostenrijk en wellicht zelfs van Europa. Zo'n 1000ha aan wijngaarden omringt de stad. Krems ligt 220 meter boven het zeeniveau. De Oostzijde van het dal is open, waardoor de warme lucht uit het Pannonian gebied het dal instroomt. Aan de Noordzijde van het dal treft men voornamelijk bosbouw. Het Westen beïnvloedt het dal met zijn zeeklimaat. Deze combinatie van verschillende klimaatstromen en de rivier Danube zorgen voor optimale omstandigheden en een minimale temperatuur van 5 graden Celsius in het dal.

De liefde voor wijn zit deze familie al meer dan een eeuw in het bloed. De oudste wijngaarden stammen al uit 1868. Forstreiter heeft zijn bedrijf in Hollenburg, een stadsdeel van Krems. De wijnbouw in dit gebied stamt al uit 400 n.Chr.

Het grootste deel van de druiven groeit op zuid- tot oostelijk gerichte terrassen tegen de hellingen van de Donau. De bodem bestaat hier vooral uit löss en kalk, en samen met het bijzondere mikroklimaat brengt ze hele fruitige, zuivere en kruidige 'bergwijnen' voort. De belangrijkste wijngaarden zijn de 'Kremser Kogl' en de 'Schiefer'. Kremser Kogl heeft een bodem met vooral löss, en wisselt warme dagen af met frisse nachten door o.a. de aanwezigheid van de Donau. Deze wijngaarden brengen zeer fruitige en kruidige wijnen voort. Schiefer, met een kalkrijke bodem, wordt al in 1318 genoemd als terrassenwijngaard. Ook hier is het 's zomers zeer warm. De wijnen zijn mineralig, vol en vaak bijna exotisch.

Van zijn ouders kreeg Meinhard Forstreiter zijn gedrevenheid en zijn verbondenheid met de wijnen van zijn streek mee. Hij bezocht de Vakschool voor Wijnbouw in Krems, waar hij de opleiding voor wijnbouwer en keldermeester volgde. Ook behaalde hij de meestervakdiploma voor fruitteelt. In 2001 nam Meinhard het bedrijf over van zijn ouders. De jarenlange ervaring en kennis van de wijnbouw van zijn ouders combineert Forstreiter nu met nieuwe moderne keldermethoden.

Een man van formaat, met wijnen van formaat.

De wijnen van Forstreiter kenmerken zich door hun zuiverheid, elegantie en kruidigheid. Meinhard doet geen concessies aan zijn eigen smaak: hij is ervan overtuigd dat hij alleen wijnen kan maken waar hij zelf voor 100% achter staat. Wat ons betreft moet hij daar vooral mee door gaan. En gezien de vermeldingen in o.a. de Gault Millau en de Falstaff Grüner Veltliner Guide zijn we niet de enigen...

Meer informatie op www.forstreiter.at